ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΝΕΑ - ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΥΡΙΝΑΣ

ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΝΕΑ -ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΥΡΙΝΑΣ (http://esperinanealemnosschoolpress.blogspot.gr/)

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Κάστρο Μύρινας

Το Κάστρο της Μύρινας.

                               

Το Κάστρο της Μύρινας είναι κτισμένο σε βραχώδη και απόκρημνη χερσόνησο, ύψους 120 μέτρων περίπου πάνω από τη Μύρινα την πρωτεύουσα της Λήμνου και χωρίζει δύο όρμους και το εξαιρετικό φυσικό λιμάνι της Μύρινας.

                                     

Καλύπτει έκταση 144 στρεμμάτων. Σ’ αυτό μπορούν να αναγνωριστούν πολλές περίοδοι της ιστορίας του νησιού. Στα νότια της πρώτης πύλης του κάστρου διατηρείται ένα τμήμα των κυκλώπειων πελασγικών τειχών.

                                           

Στο σημείο όπου υπάρχει το κάστρο υπήρχε αρχαία ακρόπολη με κυκλώπεια τείχη, πιθανότατα από τον 13ο αιώνα π. Χ. Σε μια πρώιμη μορφή κτίστηκε στις αρχές του 12ου αιώνα και οι οχυρώσεις του ενισχύθηκαν το 1185 από τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Α Κομνηνό.

                                               

Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε ότι υλικό είχε απομείνει από την κλασική ακρόπολη της πόλης, η οποία έτσι εξαφανίστηκε. Τη σημερινή του μορφή απέκτησε στα χρόνια της ενετοκρατίας Στη συνέχεια επισκευάστηκε και συμπληρώθηκε πολλές φορές.

                                        

Σε όλες τις εποχές αποτελούσε το ισχυρότερο φρούριο της Λήμνου γι' αυτό και η πόλη ονομαζόταν Κάστρο από τα βυζαντινά χρόνια μέχρι τα μέσα του εικοστού αιώνα. Στην Ενετοκρατία ονομαζόταν και «Παλαιόκαστρον», σε αντιδιαστολή με τα νεόκτιστα κάστρα του Κότσινα και του Μούδρου.

                                         

Έχει μια κεντρική πύλη, ανατολική, στην οποία οδηγεί ανηφορικό λιθόστρωτο μονοπάτι και μια μικρότερη, βόρεια, κοντά στην ακτή. Τελευταία, το 1990-1991 έγιναν εργασίες συντήρησης και στήριξης του μνημείου από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Πολλά ραγίσματα στα τείχη της νότιας και της ανατολικής πλευράς διορθώθηκαν και το Κάστρο έγινε επισκέψιμο με ασφάλεια

                                

Τα βράδια, που φωταγωγείται, είναι σκέτη απόλαυση! Εκεί θα συναντήσεις και τους πιο γοητευτικούς «φρουρούς» του: πρόκειται για τα πανέμορφα ελαφάκια (πλατώνια), που τα έφεραν τη δεκαετία του 70 από τη Ρόδο, και σήμερα, χάρη στην αγάπη και τη φροντίδα των κατοίκων, έχουν πολλαπλασιαστεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου