ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΝΕΑ - ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΥΡΙΝΑΣ

ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΝΕΑ -ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΥΡΙΝΑΣ (http://esperinanealemnosschoolpress.blogspot.gr/)

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Αμμοθίνες

ΑΜΜΟΘΙΝΕΣ

                                    

Στα βόρεια του νησιού της Λήμνου, 3 χιλιόμετρα πάνω από το χωριό Κατάλακκος και κοντά στην παραλία Γομάτι, απλώνονται οι περίφημες Αμμοθίνες ή Παχιές Αμμουδιές όπως λέγεται η περιοχή. Το θέαμα καταπληκτικό. Μια νότα Σαχάρας στην καρδιά του Βόρειου Αιγαίου.

                                    

Εδώ υπάρχει μια από τις πιο ωραίες και πιο παράξενες περιοχές, όχι μόνο της Λήμνου, αλλά και όλης της Ελλάδας, νησιωτικής και ηπειρωτικής. που έχει ονομαστεί η «Σαχάρα της Ευρώπης». Οι Aμμοθίνες, είναι οικότοποι και προστατεύονται από την κοινοτική οδηγία για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και της άγριας πανίδας και χλωρίδας. και προσδίδουν στη φύση της ιδιαίτερη μαγεία.

                                    

Προσελκύουν πληθώρα επισκεπτών, εξαιτίας της μοναδικότητάς τους. Εντυπωσιακοί σχηματισμοί από λεπτή άμμο, συνθέτουν ένα ανεπανάληπτο και σαγηνευτικό τοπίο. Περπατάμε, θαυμάζουμε και αναρωτιόμαστε. Πώς έχει δημιουργηθεί αυτή η έκταση της άμμου?
Όπως και στη Σαχάρα, έτσι και στη Λήμνο, οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι, ανασχηματίζουν συνεχώς τη μορφή αυτών των χρυσαφένιων βουνών από άμμο, με αποτέλεσμα ένα ασυνήθιστο οπτικό θέαμα κόντρα στην καταγάλανη θάλασσα.

                                   

Η ελάχιστη βλάστηση που συνθέτει τη χλωρίδα των Αμμοθινών, είναι κυρίως τα πανέμορφα λευκά κρινάκια της θάλασσας ή κρινάκι της Παναγιάς, ενώ περιμετρικά των ολόχρυσων Aμμοθινών, υπάρχει αμμόφιλη βλάστηση, λυγαριές, αγριοαχλαδιές, αστυφίδες, θυμάρι, πικροδάφνες και αγριελιές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου