ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΝΕΑ - ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΥΡΙΝΑΣ

ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΝΕΑ -ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΥΡΙΝΑΣ (http://esperinanealemnosschoolpress.blogspot.gr/)

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Αρνάκι με ρύζι και τυρί (Κασπακινό)

Υλικά
1 κιλό αρνί
½ κιλό ρύζι καρολίνα ή νυχάκι
600 γραμμ. τυρί άσπρο κατά προτίμηση ανάλατο
5 ποτήρια νερό
λάδι
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Παίρνουμε το κρέας, το κόβουμε κομμάτια, το πλένουμε καλά και αφού του βάλουμε παντού αλάτι και πιπέρι, το βάζουμε στο φούρνο με λάδι να ψηθεί. Όταν έχει γίνει το κρέας, ρίχνουμε το νερό ζεστό και όταν πάρει βράση, ρίχνουμε το ρύζι. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλάτι. Βάζουμε από πάνω το τυρί, κομμένο κομμάτια και το ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι να πιεί το νερό του. Συνήθως το τυρί που βάζουν εδώ στη Λήμνο, είναι σπιτικό, αυτό που φτιάχνουν όταν πήζουν το τυρί, πριν το βάλουν στην άρμη. Εσείς μπορείτε να βάλετε φέτα, αρκεί να προσέξετε το αλάτι που θα βάλετε.

Ευχαριστώ την φίλη Αθηνά που μου την έδωσε.

Καλλιθέα Λήμνου

Η Καλλιθέα είναι ένα όμορφο χωριουδάκι της κεντρικής Λήμνου, περίπου 20 χλμ. από τη Μύρινα, κτισμένο στην πλαγιά ενός λόφου σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα. Ονομάστηκε έτσι το 1955 επειδή προσφέρει πανοραμική θέα προς τον κόλπο του Μούδρου. Το χωριό παλιά ονομαζόταν Σαρπί, εξού και η παραλία Σαρπιόσκαλα, που βρίσκεται κοντά στο χωριό. Εκτός από την πλατεία του χωριού, απολαύστε βόλτα στην παραλία και το λιμανάκι του χωριού.






Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΦΙΛΟΚΤΗΤΗ


Κάτω από το Καβείριο ιερό, θα βρείτε τη ξακουστή «σπηλιά του Φιλοκτήτη», με δύο εισόδους, μία από την σχισμή του βράχου και μία από τη θάλασσα. όπου σύμφωνα με τη μυθολογία είχε μεταφερθεί από τους συντρόφους του ο Ομηρικός ήρωας, έπειτα από δάγκωμα φιδιού, ελπίζοντας πως η “Λήμνια γη” θα τον γιατρέψει. Ο Φικλοκτήτης, εξεστράτευσε κατά της Τροίας μαζί με τους άλλους Έλληνες, επικεφαλής επτά πλοίων με Θεσσαλούς πολεμιστές. Στο ιερό της Αθηνάς, η Θεά Ήρα βρήκε αφορμή να εκδικηθεί τον Φιλοκτήτη, ο οποίος είχε βοηθήσει τον νόθο γιο του συζύγού της Δία, τον Ηρακλή. Η Ήρα έστειλε μια δηλητηριώδη σμέρνα, την φύλακα του ιερού ναού να του επιτεθεί και να τον δαγκώσει στο πόδι. Η δυσοσμία από την πληγή του ήταν τόσο ανυπόφορη, όπου ο Οδυσσέας προέτρεψε τους συντρόφους του να τον εγκαταλείψουν στο νησί. O Φιλοκτήτης έζησε στη σπηλιά για 12 ολόκληρα χρόνια και θεραπεύτηκε χρησιμοποιώντας την ιαματική Λημνία Γη.
O Φιλοκτήτης είναι ο ήρωας που ενέπνευσε τους τρεις τραγικούς ποιητές μας - η τραγωδία «Φιλοκτήτης», του Σοφοκλή, σώζεται ακέραια μέχρι τις μέρες μας.

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΜΥΡΙΝΑ

   

Η προϊστορική Μύρινα, δηλαδή, ένα τμήμα της, αφού ακόμη ανασκάπτεται, εκτείνεται στο βόρειο τμήμα της σημερινής πόλης από τον λόφο της Λέσχης Αξιωματικών και το κτήμα της Μητρόπολης, μέχρι τον χαμηλό λόφο κοντά στην παραλία Ρηχά Νερά. Τα πρώτα δείγματα ανθρώπινης κατοικίας στη Μύρινα εμφανίστηκαν την Ύστερη Νεολιθική εποχή, την 4η χιλιετία π.Χ. Ο οικισμός αναπτύσσεται την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Η Μύρινα εξελίχθηκε σε αστικό κέντρο, με τους πρώτους κατοίκους να εγκαθίστανται στην περιοχή Ρηχά Νερά στην οποία βρίσκεται και ο Αρχαιολογικός χώρος. Τα λίγα κατάλοιπα των κλασικών χρόνων που έχουν βρεθεί ως τώρα δείχνουν ότι η κλασική Μύρινα απλώνονταν περίπου στην ίδια έκταση με τη σημερινή. Με την πάροδο των χρόνων η Μύρινα επεκτάθηκε και το 2600-2000 π.Χ. έφτασε να έχει πληθυσμό 3.500 χιλιάδες κατοίκους και να καταλαμβάνει 80.000 στρέμματα.


Άλλα ευρήματα μαρτυρούν ότι η Μύρινα βρισκόταν σε ακμή τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια. Στον αρχαιολογικό χώρο θα βρείτε έναν πρώιμο πολεοδομικό σχεδιασμό, τους λιθόκτιστους αγωγούς για το αποχετευτικό σύστημα και τα μικρά λιθόστρωτα δρομάκια μεταξύ των σπιτιών. Στα ανατολικά της πόλης έχει ανακαλυφθεί νεκροταφείο των ρωμαϊκών χρόνων και σε ιδιωτικό οικόπεδο κοντά στο λιμάνι ένας τοίχος με αποχετευτικό σύστημα με πήλινους αγωγούς, τμήμα μεγάλου τεχνικού έργου της εποχής.

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας Εσπερινού ΓΕΛ Μύρινας

Από την κοπή της  Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας Εσπερινού ΓΕΛ Μύρινας που έγινε την Παρασκευή 22 Ιαν 2016 .
To το τυχερό φλουρί έτυχε σε μια από τις φιλολόγους του σχολείου μας .
 Ευχόμαστε να είναι πάντα τυχερή καθώς επίσης υγεία και ευτυχία σε όλους τους διδάσκοντες , τους μαθητές και σε όλο τον κόσμο !!!



























Άγιος Σώζων, Πολιούχος της Λήμνου.

Ο Άγιος Σώζων έζησε τον 3ο αιώνα και πριν γίνει χριστιανός ονομαζόταν Ταράσιος. Καταγόταν από τη Λυκαονία της Μικρασίας αλλά ζούσε στην Κιλικία και ηταν βοσκός .Κάποτε βρέθηκε στην Πομπηιουπολη της Κιλικίας .Εκεί είδε ένα χρυσό άγαλμα της θεάς Άρτεμης. Τότε απέκοψε το χέρι του αγάλματος και μοίρασε το χρυσάφι σε φτωχούς χριστιανούς. Έγινε αντιληπτός ,συνελήφθη και πέθανε με μαρτυρικό θάνατο. Ή μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 7 Σεπτεμβρίου.Οι Λημνιοί Ναυτικοί  θεωρούσαν Σωτήρα τον Άγιο Σώζο,διότι κάποτε έσωσε τους ναυαγούς μετατρέποντας την κάπα του σε βάρκα. Προς τα τέλη του 19ου αιώνα καθιερώθηκε να τιμάται ως πολιούχος της Λήμνου.Στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα ο ναός υπήρχε ανέκαθεν ένα αγίασμα ένα πηγάδι με γλυκό νερό,το οποίο βρίσκεται στο επίπεδο της θάλασσας .Βρίσκεται κοντά στο γειτονικό χωριό Φισίνη.




ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΠΑΛΙΟΥ ΠΕΔΙΝΟΥ


Στο χωριό Παλιό Πεδινό, υπάρχει η λιμνοθάλασσα, ένας φυσικός υδροβιότοπος, που προσφέρει καταφύγιο σε πτηνά όπως γλάρους, αγριόπαπιες, κύκνους και κυρίως σε φλαμίνγκο. Αξίζει να την επισκεφτεί όποιος βρεθεί στη Λήμνο και να θαυμάσει εκτός από τα πτηνά, το υπέροχο τοπίο.